The Count Gardening
                       

No life is without difficulties, no garden is without weeds .... 

 

Wat betreft het verwijderen van het onkruid*?

Het blijft een utopische gedachte dat je van het onkruid, na het te hebben verwijderd, voorgoed verlost zou zijn. 

Het meeste onkruid komt eigenlijk spontaan 'uit de lucht vallen'. Hierbij spelen wind, maar zeker ook vogels een grote rol. Daarnaast kruipt onkruid overal (onder) door. Dus ook door hagen en schuttingen vanuit aangrenzende buitenruimtes en of openbaar groen. Dat geldt niet alleen in de lente en de zomer, maar óók in de herfst en de winter! Je zou bijna zeggen juist óók in de herfst en in de winter. 

Door de (afgelopen) zachte winters met relatief hoge temperaturen blijft het groen, dus ook het onkruid, eerder doorgroeien dan het wordt geremd. Wacht dus ook niet te lang met het  te (laten) verwijderen in deze periode. Dat scheelt enorm veel werk in het voorjaar. Door de borders vervolgens met een flinke laag mulch (organisch materiaal)  te bedekken  en of bodembedekkers te planten voorkom je dat het onkruid zich door het gebrek aan licht verder ontwikkelt. 

Hieronder in willekeurige volgorde van een kleine selectie die ook in jouw tuin of terras kunnen voorkomen, inclusief een verwijzing naar Wikipedia. 

 

De Paardenbloem komt bijna overal in de wereld voor, dus ook in Nederland. Door tijdig (in bloei) de plant inclusief de wortel te verwijderen wordt het beste resultaat bereikt.  

 

Zevenblad is één van de meest voorkomende onkruidsoorten die in Nederland voorkomt en waar je helaas zéér moeilijk vanaf komt. Regelmatig schoffelen en bespuiten met een biologisch  bestrijdingsmiddel is hier gewenst.  Indien mogelijk is langdurig afdekken met  antiworteldoek of plastic het meest effectief om de strijd aan te gaan.

 

Heermoes is een onkruid dat op allerlei soorten grond kan groeien. Het onkruid heeft meterslange ondergrondse stengels in diverse richtingen. Je vindt dit onkruid in jouw gazon, hagen, bomen en de siertuin. Het is hier een kwestie van de sterkste wint. Door zeer regelmatig (lees: wekelijks) het onkruid te verwijderen en te besproeien met een biologisch bestrijding-middel zal uiteindelijk de plant 'uitgeput' raken en afsterven.   

 

De bodem bedekkende witte Dovenetel jeukt niet en hoef je niet per se te verwijderen. Blijf de planten die anderen overwoekeren wel weghalen.  

 

Hondsdraf is een kruipende vaste plant, deze herken je aan de violetgekleurde bloemen. De lange uitlopers kruipen overal tussendoor. Je moet dit onkruid met wortel en al verwijderen.   

   

Een beetje een wolf in schaapskleren is de goudgele Boterbloem. Deze is dol op grond die rijk is aan mineralen. De wortels van boterbloemen scheiden een stof af die de groei van andere (buur)planten kunnen belemmeren.  

  

Haagwinde  is een onkruidsoort die zéér snel groeit en waar je maar moeilijk van afkomt. Dit onkruid is in staat om hagen en of andere struiken te 'wurgen'. Ook hier het advies, z.s.m. verwijderen!

 

Kweek (gras) is een gras met een plat lichtgroen blad aan liggende stengels. Deze komt vaak voor in het gazon. Je kunt het bestrijden door het gazon (vaker) te maaien. Ook kunnen de pollen worden uitgestoken.  

 

 

En zo zijn er nog honderden soorten die in jouw tuin kunnen voorkomen en die je beter maar tijdig kunt (laten) verwijderen.

 

Wij kunnen vanaf €80,00 (excl. btw) al de strijd aangaan tegen deze groene gasten in jouw tuin!

 

Interesse? Neem dan contact op via de contactpagina of bel naar 0648533767.

 

 

 

Bron: Wikipedia  

 

 

The only difference between a flower and weed is judgement .

Someone